Finans

Stor ökning inom P2P

Den nya tekniken har medfört många fördelar för oss konsumenter. Plötsligt kan vi åka taxi billigare, betala mindre för ett bättre boende på semestern och så kan vi låna pengar till lägre ränta. P2P-lån står för Peer-to-Peer och kan ungefär översättas till person-till-person-lån på svenska. Idén är genial: låna pengar av andra privatpersoner istället för att betala dyr ränta till banken.

P2P-lån via särskilda plattformar

För att låna kunna låna av andra privatpersoner på ett säkert och smidigt sätt behöver du använda dig av en så kallad P2P-plattform. Det finns redan flera sådana på den svenska lånemarknaden att välja bland. Deras uppgift är att se till så att du kopplas ihop med en långivare och att du får rimliga lånevillkor med hänsyn till din kreditvärdighet. Precis som med vilket annat lån som helst innebär en högre kreditvärdighet att du kan få en lägre ränta. Som låntagare märker du knappt att du lånar av en privatperson eftersom plattformarna är så smidiga på att förmedla pengarna. Nu för tiden ger de flesta P2P-plattformar svar direkt ifall du kan få ett lån och hur mycket du kan låna. En kreditupplysning via UC eller någon av de andra kreditupplysningsföretagen görs i samband med ansökan.

Det mesta är precis som för ett vanligt privatlån. Låneformen är blancolån, vilket innebär att du kan använda pengarna till vad du vill och det krävs ingen säkerhet för lånet. Återbetalningstiden är möjligtvis något lägre än för traditionella privatlån. Vanligtvis är den längsta återbetalningstiden 10 till 15 år. Självklart har du också rätt att betala tillbaks lånet i förtid om du vill.

Lägre ränta

När du tar ett P2P-lån har du chans att få en bättre ränta än hos banken. De billigaste lånen kostar mindre än 3 procent i ränta per år. Samtidigt går det inte säga att du alltid kan få en lägre ränta på ett P2P-lån än via ett vanligt privatlån. Det beror på flera faktorer som till exempel din kreditvärdighet och hur många långivare som är villiga att erbjuda dig ett lån.

Om det är snabblån du jämför med finns det mycket goda chanser att P2P-lånet blir billigare. Vissa P2P-plattformar godtar även betalningsanmärkningar vilket gör att snabblånen nu fått klar konkurrens från P2P-lånen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *