Kameraövervakning

Kameraövervakning på den egna gården

Kameraövervakning på den egna gården

Om kameraövervakning sker på den egna gården behöver man vara mycket noga med att det som filmas enbart är just inom gårdens gränser. Kan personer som går utanför gränsen fångas på film krävs i regel en ansökan om att få ha denna övervakning. Men så länge man enbart håller sig till att övervaka mark man själv äger behövs inget tillstånd.

Enkel men effektiv övervakning via app

Det går att köpa avancerade övervakningssystem som bandar det som händer. Det är däremot knappast det vanligaste när det kommer till privata bostäder och fastigheter. I dessa fall brukar det räcka med kameraövervakning som är kopplad till en app. Detta finns både till iOS och Android och är ett effektivt sätt att påtala för inkräktarna att de både är upptäckta och att SOS är informerad.

Basenheten är en kamera som sätts upp på ett valfritt ställe. Genom att sätta den inomhus, så den filmar ut genom ett fönster, ges ett visst skydd för kameran. Men det går självklart även att sätta den något undanskymd så att inkräktarna inte upptäcker den direkt. Till kameran följer även en rörelsedetektor med.

Med denna kameraövervakning får man bilder i realtid via appen. När som helst kan man alltså öppna appen och se vad kameran fångar på bild. Skulle rörelsedetektorn aktiveras kommer ett larm gå i mobilen vilket gör att ägaren snabbt kan ta fram mobilen och titta vad som kameran registrerar.

I vissa fall kan det ju vara ett rådjur eller annat djur som tagit sig in på tomten. Då kan just denna aktivering av larmet avaktiveras. Men är det en person som tagit sig in på gården kan den medföljande högtalaren användas. Mobilen ringer upp larmet, som är uppkopplat på hemmet Wi-fi, och därefter kan du prata direkt genom högtalaren. Därmed kan du enkelt säga att personen är upptäckt och att grannar eller SOS är larmade.

Många förknippar kameraövervakning med att allt filmas och att man, efter ett inbrott, kan gå igenom materialet. Men självklart är det bättre att kunna agera direkt.

Vem ska agera när larmet går?

Fördelen med denna kameraövervakning är att du inte behöver betala någon månadsavgift. Larmet är uppkopplat via Wi-Fi och du kan själv välja hur du ska agera när du ser bilderna. Ska du ringa grannar eller SOS – eller inte något?

Alternativet är att använda kameraövervakning som direkt är kopplat till larmbolag som i sin tur agerar. De har mer erfarenhet och agerar oftast mest korrekt. Men då kostar det mer också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *