Flyttstädning

Checklista för dig som ska flyttstäda

Checklista för dig som ska flyttstäda

Att flyttstäda är en självklar del i samband med en flytt och den behöver göras betydligt mer noggrant än vid en vanlig städning. För att vara på den säkra sidan att man gjort allt man ska kan det vara en fördel att ha en checklista. På så vis kan man bocka av punkterna eftersom, och när allt är klart kan man med gott samvete räcka över nycklarna till bostaden till sin nya ägare.

Att börja med

En flyttstädning är omfattande och om du inte planerar att anlita hjälp kan det vara smart att kolla med någon vän eller familjemedlem om dom kan hjälpa dig. Fråga gärna ett tag i förväg så att ni kan planera in en dag som passar, och se då till att komma igång tidigt på morgonen eftersom det kommer ta tid. Sedan är det första man bör göra givetvis att tömma hela bostaden på föremål, så att det blir så lättstädat som det bara går. Plocka sedan fram dammsugare, dammtrasor, skurmopp och annat som behövs. Se till att köpa rengöringsmedel som lämpar sig för alla olika ytor och låna en fönsterputs om du inte har någon.

Arbeta rum för rum

För att undvika kaos vid en flyttstädning är det bra att jobba sig metodiskt fram genom att ta ett rum i taget. Gör en plan för vilken ordning rummen ska städas i och stäng dörren för varje rum som blir klart. Ett bra tips är att ta badrum och toalett sist, eftersom dessa kan komma att behöva användas under dagen.

Det lilla extra

När man genomför en flyttstädning är det viktigt att man gör det där lilla extra, som man kanske inte gör varje gång man städar. Se till att plocka bort om det finns några klistermärken på garderobsdörrar eller annat, och torka av hyllplan, fönsterkarmar, fönsterbrädor, dörrar, handtag, golv, tak och väggar med en fuktig trasa. Allt som finns och kommer att finnas kvar i lägenheten ska helt enkelt städas av, även vägguttag, lampknappar och andra små detaljer.

Köket

Köket kräver lite extra tid och omtanke vid en flyttstädning, eftersom alla vitvaror ska rengöras. För att få bort fett och smuts kan man behöva extra starka medel, och när kyl och frys är avfrostade, urtorkade och rengjorda ska man inte glömma att lämna dörrarna på glänt för att slippa dålig lukt som annars kan uppstå.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *