Säkerhet

Villalarm och husdjur – hur fungerar det?

Villalarm och husdjur – hur fungerar det?

Eftersom de flesta villalarm använder rörelsedetektorer som standard har du som har stora husdjur inte riktigt samma valmöjligheter, men det är ändå fullt möjligt att bygga ihop ett lika funktionellt larm som om du inte haft hund hemma. Du som har katt påverkas förmodligen inte alls. Det finns därför ingen anledning att avstå från att skaffa villalarm för att man har husdjur. Många tror att det är svårt, dyrt eller till och med omöjlig med tanke på rörelsedetektorn, vilket är helt fel. Däremot får man eventuellt anpassa larmet lite. Mer om villalarm med husdjur i hemmet berättar vi i den här texten!

Rörelsedetektorn i villalarmet

För att förstå vad som måste förändras i villalarmet med ett husdjur måste man förstå hur rörelsedetektorer fungerar. Det finns flera olika varianter, men de flesta för villabruk använder en ganska enkel men effektiv konstruktion. Den passiva infraröda detektorn består av en elektronisk sensor som mäter infraröd strålning och känner av förändringar i temperaturen. Egentligen är det alltså inte rörelse den känner av: När en människa eller ett djur passerar detektorn ökar temperaturen från rumstemperatur till kroppstemperatur för att sedan omedelbart minska igen. På så sätt känner den indirekt av att någon eller något rört sig genom rummet. Praktiskt nog är de flesta rörelsedetektorer i villalarmet för hemmabruk anpassade för människor och inte husdjur. Det betyder att mindre husdjur inte sätter igång larmet.  Med ”mindre” brukar gränsen gå mellan 15 kg och 30 kg, men siffran varierar beroende på larmleverantören.

Om man har ett större husdjur kn man få problem. Särskilt när det gäller hundar, katter bör inte kunna sätta igång larmet. Många hundraser som är dock tillräckligt stora för att rörelsedetektorn ska lösa ut, men det finns lösningar även i det fallet.

Alternativen

Har du en stor hund som kommer att befinna sig i rörelsedetektorn synfält när du inte är hemma är alternativet att helt enkelt byta ut rörelsedetektorn mot en eller flera andra detektorer. Med fler magnetkontakter säkrar man upp alla fönster eller dörrar där det går att ta sig in i huset eller lägenheten och på så sätt eliminerar behovet av en rörelsedetektor. Ett annat alternativ är en glaskrossdetektor, som fyller precis samma funktion som magnetkontakterna. Den kostar mer än en magnetkontakt men kompenserar med att den känner av glaskross och därigenom täcker in ett helt rum och om någon kommer in via fönstren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *