Tänder

Värt att veta om tandimplantat

Värt att veta om tandimplantat

Tandimplantat är en effektiv lösning för att ersätta skadade tänder. Dock kan det bli ganska dyrt – en klinik i Stockholm skriver till exempel att en ny tand kostar 20 000 kronor hos dem. Även om det finns lite billigare alternativ i och utanför Stockholm – så är det fortfarande en bra slant som behöver läggas ut. Samtidigt omfattas behandlingen av högkostnadsskyddet, vilket sänker priset för patienten en hel del.

Om du funderar på att skaffa tandimplantat finns det ett par saker som kan vara bra att känna till, och som kanske hjälper dig att ta ett beslut. Här tar vi upp några av de sakerna.

Lindrigt efter operationen

Efter operationen är det inte ovanligt att ettblåmärke samt svullnad uppstår. För de allra flesta försvinner dock detta inom en vecka. Efterförloppet är varken komplext eller smärtsamt för den stora merparten av patienter.

Kan bli dyrt – men ingår i högkostnadsskyddet

Som nämnt i inledningen skriver en klinik i Stockholm att de tar 20 000 kronor för att ersätta en tand. Det här innebär dock inte att två tänder kostar det dubbla, eller att det kostar det tredubbla att ersätta tre tänder. En rad olika faktorer påverkar vad det kommer att kosta just för dig. Det enda sättet att ta reda på hur mycket du behöver lägga ut är att besöka en klinik för en konsultation. Ska du ersätta en hel tandrad kan du räkna med att bli dyrt – men glöm inte högkostnadsskyddet, som behandlingen omfattas av.

Var noga med munhygienen

Efter att ha satt in tandimplantat behöver du vara noga med munhygienen – precis som innan. Du kommer att få instruktioner av kliniken kring hur de bör skötas, vilket bör följas till punkt och pricka. Förvisso kan karies inte bildas i de nya tänderna, eftersom de är konstgjorda. Samma sak gäller dock inte med tandsten eftersom bakterier och saliv fäster på väl naturliga som konstgjorda material.

Om bakteriebeläggningar inte tas bort finns en stor risk att det under tid utvecklas till en inflammation i vävnaden som omger implantatet. När du har tandimplantat behöver du vara uppmärksam på olika varningsflaggor. Det kan till exempel vara att det blöder i tandköttet kring den nya tanden – skulle det ske, bör du kontakta tandläkaren för att fastställa orsaken till det.

Har du frågor rekommenderar vi starkt att besöka www.tandimplantatstockholm.nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *