Visst finns det dom som gör ett inbrott bara som en dum engångsgrej men det finns också dom som sysslar med organiserad brottslighet när det gäller inbrott. Kanske är det till och med så att vissa inbrottstjuvar livnär sig på det. Med tiden har det kommit fler och fler säkerhetsåtgärder som faktiskt stör den här typen av tjuvar och som rent av skrämmer bort dom. Hemlarm är en sådan grej som har utvecklats otroligt mycket och som är svåra för tjuvarna att överlista. Verisure är en av dom stora leverantörerna för just hemlarm – informationen om uppkopplade hemlarm är taget därifrån.
Säkerhetsdörrar är en utmaning
En av dom första sakerna som inbrottstjuvar kollar när dom planerar att göra inbrott är vilken typ av dörrar som finns på bostaden. Alla dörrar går att öppna men där det finns en bra säkerhetsdörr tar det också längre tid att komma in. Risken att bli upptäckt är alltså större och finns dessutom närliggande bostäder och rörelse i området kan det räcka för att avskräcka inbrottstjuven just den här gången.
Uppkopplade hemlarm
Dagens hemlarm är som sagt väldigt moderna och dom flesta väljer en variant som är direktkopplat till larmcentral. Det gör att inbrottstjuvarna har en väldigt begränsad tid på sig från att larmet går till dess att dom måste fly. Väktare kan vara på plats inom ett par minuter och det är knappt någon mening att ens försöka. Verisure anger att skyltar som påvisar att hemlarm finns faktiskt gör skillnad. Sedan ger ju även larmet ett skydd. Läs mer på Verisure.se.
Grannsamverkan
När inbrottstjuvar är i farten rekar dom, ofta i flera dagar, i och omkring området innan dom slår till. Många bostadsområden runt om i Sverige är medlemmar i organisationen för Grannsamverkan, något som märks tydligt om det fungerar eller inte. Om tjuvarna ser att någon uppmärksammar dom, beter sig misstänksamt och ställer en massa frågor vet tjuvarna att i det här området håller man koll. En sådan enkel sak kan få dom att lämna tomhänta för att istället ta sig vidare till ett nytt område. Det är en liten sak att gå med i organisationen men det skapar både trygghet och gemenskap i grannskapet.