Villaägare

Så inreder du ett attefallshus

Ett attefallshus må vara litet men genom att inreda det på ett smart sätt går det att få plats med otroligt mycket. Det finns till och med dom som bor i dom små husen permanent och lyckas få plats bad kök, bad och andra nödvändigheter. Med bra planering och smarta lösningar går det kort och gott att få till riktigt bra ytor – med plats för det mesta.

Sovplatser i ett attefallshus

Många väljer att ha en eller flera sovplatser i sina attefallshus – till exempel för långväga gäster. Här finns flera bra alternativ och om huset fortfarande är i planeringsstadiet så kan den här punkten vara värd att fundera lite extra kring.

Att bygga ett sovloft är en vanlig och populär lösning som ger sovplats utan att behöva göra avkall på något annat. Ska huset däremot användas främst som ett slags gästrum kanske det inte behövs så mycket annat än en dubbelsäng.

Andra bra lösningar för att få in sovplatser i ett attefallshus är:

  • Bäddsoffa
  • Våningssäng
  • Tältsängar / luftmadrasser

Tältsängar eller luftmadrasser ger kanske inte den bästa komforten men brukar duka fint att sova i en eller ett par nätter. Fördelen är att dom enkelt kan stuvas undan när dom inte används.

Förvaring

Förvaring är alltid bra och så även i ett attefallshus. Oavsett om det ska användas som gästhus, tillhåll för tonåringarna, kontor eller något annat så är det alltid skönt att kunna stuva undan vissa saker. Här är ett bra tips att välja grunda skåp i stället för djupa, för att spara så mycket yta som möjligt. Utnyttja i stället takhöjden och se till att till exempel skåp byggs hela vägen upp.

Om det finns ett kök är öppen förvaring ett bra alternativ, då det ger en känsla av rymd. Även för böcker, dekorationer och annat är enkla, öppna hyllor ett bra val.

Välj möbler med omsorg

Stora möbler på liten yta, som är ju är i ett attefallshus, är inte att rekommendera – dom tar inte bara mycket plats utan påverkar även känslan. Välj möbler i lämplig storlek och se gärna till att det finns gott om luft runt omkring. Ett tips är att välja runda bord i stället för kantiga – det ger en illusion av mer rymd. Klappstolar kan också vara en bra lösning då dom enkelt kan fällas ihop till liten storlek om ytan behöver användas till annat.